Checkpoint 2.1

  1. Describe the origin, purpose, and features of HTML.

    Ans: HTML was developed by Tim Berners-Lee by using Standard Generalized Markup Language (SGML). It is a standard descriptive markup format for describing the structure of a document. HTML is a set of markup language for designing web pages.HTML tags are used to perform functions like displaying graphics, formatting text and rferencing hyperlinks. HTML can be used as a platform where imformation can displayed across a network. It also allows to place media such as graphics, audio and video in a web page.

  2. Describe the software needed to create and test web pages.

    Ans: There are different softwares that can be used to create and test web pages such as Notepad text Editor, Notepad++. It is important that web developers have solid foundation in HTML. It is also important to test the web pages in popular web browsers such as Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer and Apple Safari.

  3. Describe the purpose of the head and body section of a web page.

    Ans: The head element contains the head section of the web page. It includes the title element which configures the title text of the web page. It also consists the meta element whch describes the characteristics of a web page such as character encoding. The body section contains the text and elements that are to be displayed directly on the web page. The main purpose of the this section is to configure the contents of the web page.

Checkpoint 2.2

  1. Describe the features of a heading element and how it configures the text.

    Ans: There are 6 different types of heading elements which range from H1 to H6. H1 is the largest text whereas H6 is for the smallest. Headings help organize the web page, making navigation easier for the users.

  2. Describe the difference between ordered lists and unordered lists.

    Ans: Ordered lists uses numbers to itemize the information contained in the list.It can be organized by using numerals, uppercase letters, lowercase letters and so on. It begins with an ol tag and ends with an /ol tag. Similarly, unordered lists uses bullets or list markers before each entry in the list. It begins with an ul tag and ends with an /ul tag.

  3. Describe the purpose of the blockquote element.

    Ans: The purpose of the blockquote element is to quote texts in a web page.

Checkpoint 2.3

  1. Describe the purpose of special characters.

    Ans: Special characters helps us to use special symbols such as quotations marks, the greater than sign, the less than sign, the copyright symbol in our web pages.

  2. Describe when to use an absolute link. Is the http protocol used in the href value?

    Ans: Absolute hyperlink is used to link resources on other websites. The href value for an absolute hyperlink to the homepage of a website includes http:// protocol name and domain name.

  3. Describe when to use a relative link. Is the http protocol used in the href value.

    Ans: A relative hyperlink is used when we need to link to web pages within our own site. The href for a relative hyperlink does not begin with the http:// and does not include a domain name.

Web Research

  1. What is the URL of the website?

    Ans: http://www.html-5-tutorial.com/

  2. Is the tutorial geared toward the beginner level, intermediate level, or both levels?

    Ans: I think that the tutorial is more geared towards beginner level.

  3. Would you recommend this site to others? Why or why not?

    Ans: Yes, I would recommend this site to others because it is basically designed for beginers and can provide a strong base for web programming students.

  4. List one or two concepts that you learned from this tutorial.

    Ans: The table tag displays information in rows and columns. The table tag has tr for table row tags and td for tabel cell tags. Likewise, the input element collects information entered into a form.

Valid HTML 5.0